Vad tar du för timtaxa?

Nyligen fick jag en förfrågan där arrangören frågade om mitt timpris. Ur deras perspektiv tycker jag att det finns det en logik i timpris då man skulle kunna jämställa min insats med ett konsultuppdrag, där man ofta räknar per timme. Så jag förstår varför frågan kan komma upp ;). När jag får en fråga om timpris burkar jag skriva att jag har ett totalpris för uppdraget och tänkte utveckla mitt resonemang kring varför.

Skulle jag ta betalt per timme för en 40 minuters show. Så skulle jag inte ens komma upp till en timmes arbete. Stämmer det överens med verkligen och den faktiska nerlagda tiden på ett uppdrag? Svart är givetvis nej. Jag skulle vilja dela upp tiden i två: Tid under uppdraget och förberedelse tid. Tid under uppdraget innefattar restid, riggning av show, uppladdning innan showstart, showtid och nerplockning av show. Restiden varierar förstås men den övriga tiden före och efter show skulle jag i snitt räkna till 2 – 3 timmar. Exempelvis så skulle ett gig kunna ha cirka 2 timmars restid, 3 timmar i arbete före och efter show och 40 minuters show. Det blir  5 timmar och 40 minuter. Utöver det tillkommer övrig förberedelse tid. Den är svår att uppskatta då den varierar. Men det kan handla alltifrån, 1 dags arbete till cirka 2 timmar. Som både innefattar förberedelse inför uppdraget och generell träningstid (för att hålla fingerfärdigheten igång). Min poäng är att trots att variation förekommer mellan uppdragen så finns det mycket ”dold tid” som arrangör och åskådare inte märker. Publiken märker den faktiska ”scentiden” som är en slutprodukt av nerlagda timmar.  Som har en sak gemensamt att maximera upplevelsen och göra min föreställning så bra som möjligt för publiken :).

 

handcrafted-card-magic-4-610x344

På återseende!